Δωδώνη

Για να φτάσει κανείς στη Δωδώνη πρέπει να διασχίσει περίπου 50 χλμ.της Εγνατίας Οδού αφού διασχίσει κι άλλα 20 χλμ. μέχρι τον κόμβο Λαδοχωρίου ή Καρτερίου για να φτάσει στην αντίστοιχη διασταύρωση που οδηγεί στο αρχαίο Μαντείο και το αρχαίο θέατρο.

Πρόκειται για το κέντρο των Ηπειρωτών από την εποχή του βασιλιά Πύρρου (296-272 π.Χ. ). Η Δωδώνη έμελλε να γίνει το θρησκευτικό κέντρο ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Το ιερό Μαντείο της Δωδώνης γνώρισε μεγάλες δόξες από την εποχή των Πελασγών δηλαδή πριν το 3.000 π.Χ. Με την έλευση του Έλενου μετά το 1.200 π.Χ., που ήταν σπουδαίος μάντης (όπως ήταν και η αδερφή του Κασσάνδρα), ευλογημένος από τον θεό Απόλλωνα σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το Μαντείο της Δωδώνης γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Ο Μέγας Αλέξανδρος που από την πλευρά της μητέρας του, της Μολοσσής Ολυμπιάδας (Μυρτάλη ήταν το πρώτο όνομά της όπως και Πολυξένη και Στρατονίκη) ήταν Ηπειρώτης υποσχέθηκε στην μητέρα του το αστρονομικό ποσό για την εποχή εκείνη των 1.500 ταλάντων για την αναμόρφωση του Μαντείου της Δωδώνης και του γύρο χώρου. Όμως ο πρόωρος θάνατός του είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει τότε η αναμόρφωση αυτή της Δωδώνης. Τελικά την μεγάλη αναμόρφωση της Δωδώνης πραγματοποίησε ο βασιλιάς Πύρρος αρκετά χρόνια αργότερα. Η πρωτοπορία της Δωδώνης όχι μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό έγκειται στο γεγονός ότι εκεί για πρώτη φορά λατρεύτηκε ο Δίας.