Νικόπολη

Είναι η μεγαλύτερη αρχαία Ηπειρωτική πόλη. Τα ερείπιά της στα οποία κυριαρχεί το Ρωμαϊκό κεραμίδι βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της Πρέβεζας και σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από τα Σύβοτα. Η Νικόπολη χτίστηκε μετά το 41 π.Χ. στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού ύστερα από την συντριβή του στόλου της Κλεοπάτρας και Αντωνίου έξω από το Άκτιο της Πρέβεζας. Η Νικόπολη έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελληνορωμαϊκής εποχής.

Η ανάπτυξη της Νικόπολης είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση Ελληνικού, Ρωμαϊκού και βαρβαρικού πληθυσμού σε βαθμό που ο πληθυσμός της ξεπέρασε τις 300.000 κατοίκους. Το Εμπόριο, η Βιοτεχνία, οι Τέχνες και κυρίως τα Γράμματα γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Στα πλαίσια της ανάπτυξης των Γραμμάτων ιδρύθηκαν πολλές σχολές στη Νικόπολη. Οι Ρωμαίοι άρχοντες, αξιωματούχοι, και άλλοι εύποροι Ρωμαίοι πολίτες διαγκωνίζονταν για το ποιος θα στείλει πρώτος τα παιδιά του να σπουδάσουν στην Νικόπολη.

Οι επισκέπτες μας ερχόμενοι από το Νότο μπορούν να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη Νικόπολη και λίγο βορειότερα στο Νεκρομαντείο λίγο πριν την άφιξή του στις εγκαταστάσεις μας. Διαφορετικά, κάποιο πρωινό μπορούν να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στους ανωτέρω χώρους με μεγαλύτερη άνεση.